Geschiedenis

Het ontstaan van Flora & Fauna… Paspoort
Flora & Fauna, Glimmen
Branche: Dier- en tuinshop
Familiebedrijf: ja, nu 4e generatie
Personeel: 2, eigenaar + vader
Bestaat sinds: 1928
Omzet afgelopen vijf jaar: stabiel
Toekomstverwachting: gesloten vanaf 01 januari 2019
Kenmerken: Eenvoudig pand, kantoor met ikea meubels en een senseo. Boekhouding en zakelijk overleg gebeurt “tussen de bedrijven door”. De winkel maakt 50% van haar jaaromzet in de maanden maart tot en met juni.Het begon in 1928 op een perceeltje vruchtbare aarde aan de Hoge Hereweg in Glimmen. Anne Nienhuis sr. was hovenier van beroep en verdiende wat bij met de kweek van dahlia”s en chrysanten. Hij liet er een boerderijtje bouwen voor drieduizend gulden. Zijn zoon Geert werd ook hovenier en werkte mee op de kleine kwekerij.

Na de oorlog werd er een kas geplaatst en werd het assortiment uitgebreid met snijbloemen, potplanten en vaste planten. Ook voor zoon Geert Nienhuis was de kwekerij een bijbaan naast zijn beroep als hovenier. In 1965 stapte diens zoon Anne (1946) ook in het bedrijf. Net in de tijd dat de gemeente de kwekerij wel weg wilde hebben omdat men aan de Hoge Hereweg een wijk van zeshonderd huizen gepland had. Men bood de kweker in 1973 een goedkope locatie aan de Rijksstraatweg aan, waar men nu nog steeds is gevestigd.

In de eigenhandig gebouwde kas werd met de komst van de nieuwe generatie Nienhuis het assortiment weer uitgebreid met aardewerk, bestrijdingsmiddelen en tuinmest. De eigen kweek werd opgedoekt en wekelijks bezocht Nienhuis veilingen in Groningen (Peizerweg) en Aalsmeer. Rond 1980 stopte een plaatselijke kruidenier (Rozema) in Glimmen, die ook diervoeding verkocht. Nienhuis kwam op het idee de leemte op te vullen en zo zette hij de eerste schreden op het pad naar de dierenwereld.

Het was het begin van een serie opmerkelijke assortimentsuitbreidingen. Rond 1982 kwam iemand met grasmaaierervaring een tijdje bij Nienhuis werken. Weer een nieuw artikel in de winkel. Toen smederij Oenema in Glimmen stopte kwam er alweer een nieuwe klantenkring vrij: de smid leverde namelijk ijzeren tuingereedschappen en zijn klanten moesten uitzien naar een nieuwe leverancier. Toen kruidenier Jansen stopte, ging Nienhuis groente en fruit verkopen. Het was Nienhuis, die zo meer en meer artikelen ging verkopen. Gemakkelijk voor de lokale consument! Eind 1996 vond de laatste uitbreiding plaats. De PTT wilde haar zelfstandige postagentschap in Glimmen kwijt.

Men bracht het onder bij Nienhuis (inmiddels heette de winkel Flora & Fauna), zodat nu wekelijks tientallen mensen er komen “flappen tappen”. Inmiddels draaide de Postbank hem de duimschroeven aan. Klanten pinnen nu eerst geld van de rekening van Nienhuis (hij schiet het dus eigenlijk voor!) en de vergoeding voor zijn diensten ging omlaag. “Toch willen we die klanten niet missen”, zegt Anne Nienhuis. Toen zoals gemeld het postagentschap in het dorphuis sloot, stopte daar de medicijnverstrekking.

Flora & Fauna werd door twee Harense apotheken benaderd met de vraag of hij uitdeelpost van medicijnen wilde worden. Tientallen mensen stappen nu wekelijks bij Flora & Fauna binnen voor pillen, poeders en drankjes. En het laatste wapenfeit was het beginnen van een ” brooduitdeelpost”, waardoor mensen brood kunnen bestellen wat dan de volgende dag opgehaald kan worden.

Zo is Flora & Fauna een optelsom geworden van branches die op zichzelf geen bestaansrecht zouden hebben in zo”n dorpje. Sinds 1997 werkt ook de vierde generatie Nienhuis in het bedrijf, Gert Nienhuis (1970), inmiddels eigenaar, zal de familietraditie voortzetten. Hij zal vooral het accent blijven zetten op de diervoeders en tuinartikelen (planten, gereedschap, maaiers, mest).

(met dank aan Hein Bloemink van “Haren, de Krant”)