Gered gereedschap

Gered gereedschapIn onze winkel staat bij de uitgang een kist. Het is de bedoeling dat deze kist vol komt met oud gereedschap. Met dit gereedschap worden weer hele nuttige dingen gedaan door de vrijwilligersorganisatie; Gered Gereedschap. In de oude Volvo-garage aan de Helperoostsingel huurt die vrijwilligersorganisatie voor een koopje een werkplaats van buurman Mamamini. Gelijkgestemde zielen. Ze werken er nu aan hun 100ste projekt onder de naam Haparako.Twee Groningers hebben namelijk in Burkina Fasso in het dorp Parako een paar technische werkplaatsen opgericht voor jongeren tussen 14 en 18 jaar. Ze willen er nu ook een houtwerkplaats opzetten met behulp van gereedschap van het Groningse Gered Gereedschap. De naam van het vroegere West-Afrikaanse Opper Volta veranderde in Burkina Fasso, wat “land van de rechtopstaande mensen” betekent. Er wonen 10 miljoen mensen. Het land is vrij vlak en er wordt veel gefietst, maar daar houdt de vergelijking met Nederland wel zo’n beetje mee op.
Burkina Fasso behoort tot de armste landen ter wereld en grenst aan de Sahel. Hieronder staat het projekt wat uitgebreider omschreven.
BURKINA FASOBurkina Faso ligt in West-Afrika en is 7,5 keer zo groot als Nederland. Er wonen zo’n 10 miljoen mensen. Het land is vrij vlak, de fiets is een belangrijk vervoersmiddel. De officiële taal is Frans maar er worden zo’n 60 Afrikaanse talen gesproken. In 1897 kolonaliseerde Frankrijk het gebied en noemde het Opper-Volta. In 1960 werd het land onafhankelijk.In 1982 komt de populaire Sankara aan de macht door een staatsgreep. Sankara verandert de naam van het land in Burkina Faso wat de twee nationale talen verenigt en “het land van de rechtopstaande mensen” betekent. Bij de volgende coup komt Sankara om het leven en grijpt Campaoré de macht. Het meerpartijenstelsel wordt ingevoerd, vakbonden worden weer toegestaan en de pers krijgt weer vrijheid. Campaoré wint in 1991 opnieuw de verkiezingen.Zoals zoveel Sahellanden heeft ook Burkina Faso weinig industrie en is het arm aan grondstoffen. De economie is voornamelijk agrarisch, 90% van de bevolking leeft van de landbouw die erg gevoelig is voor droogte en neerslag. In 1973 vindt de Sahelramp plaats, grote droogte gevolgd door hongersnood en duizenden doden.

Gered gereedschap1Hoewel Burkina Faso als één van de armste landen van de wereld wordt beschouwd heeft het altijd bloedige burgeroorlogen kunnen vermijden.
In Parako, een klein dorp in Burkina Faso, zijn in 2002 en 2003 enkele technische werkplaatsen opgericht door de jonge stichting Háparako. De stichting en de projecten zijn een initatief van de nederlanders Sigrun Spaans en Fester Medendorp. “Háparako” betekent “vrouw van Parako”, vernoemd naar Sigrun die voor haar beroep jarenlang in de streek verbleef.

Stichting Háparako heeft een proces in gang gezet waarbij de dorpelingen zowel aan onderwijs als aan startkapitaal kunnen komen. Voor dat doel zijn werkplaatsen opgezet waar jongeren (van 14 t/m 18 jaar) kunnen leren voor lasser, fietsenmaker, metaalbewerker, electriciën, en metselaar.
Al na een jaar had het opleidingscentrum een grote betekenis voor het dorp; elf mensen werken er vast en de eerste studenten zijn inmiddels afgestudeerd.

Nu heeft de lokale bevolking aangegeven dat er ook behoefte bestaat aan een houtbewerkings- en meubelmakersopleiding. Stichting Háparako is met deze wens aan de slag gegaan en hoopt binnenkort met de hulp van Gered Gereedschap een houtwerkplaats te openen.
Gered Gereedschap is er bovendien erg trots op, dat dit het 100e opknapproject is van GG Groningen!